Geschiedenis kapsalon

De geschiedenis van de kapper

Het kappersvak behoort tot één van de oudste beroepen ter wereld. Zelfs in de prehistorie werden de haren namelijk al ‘geknipt’.

Het verschil tussen dames- en herenkappers

Binnen het kappersvak kan onderscheid worden gemaakt tussen herenkappers en dameskappers. Een kapper die zich richt op het kappen van mannen wordt een barbier genoemd. Het stamt af van het Latijnse woord ‘barba’. Dat betekent baard. Een herenkapper richt zich dus niet alleen op het haar dat bovenop het hoofd groeit, maar ook op het knippen en stijlen van de baard en snor.

Knippen met stenen

In de steentijd geloofden de mensen dat de ziel van de mens in het haar zat. Het haar werd geknipt om de ziel van al het kwaad te ontdoen. Niet met een schaar, maar met vlijmscherpe stenen. Omdat het de ziel betreft, werd het vak uitgeoefend door priesters.

De Grieken en de Romeinen

Hoewel er nog veel meer soorten kappers hebben bestaan, zien we de eerste gelijkenissen met vandaag de dag terug bij de Grieken en de Romeinen (300 BC). Het dragen van de haren en baard op bepaalde manieren werd een modeverschijnsel. Het haar werd in diverse manieren gestijld, door het te knippen, kammen en krullen. Er werd in die tijd zelfs al geblondeerd. De baarden werden massaal afgeschoren toen Alexander de Grote veldslagen verloor, doordat zijn soldaten aan hun baarden van hun paarden werden getrokken. Mannen gingen om de drie dagen naar een barbier. De stenen hadden inmiddels plaatsgemaakt voor bronzen messen.

De Franse revolutie

Over de jaren verloren kappers steeds meer aanzien. Totdat de Franse revolutie begon. Zowel mannen als vrouwen begonnen met het dragen van grote, gepoederde pruiken. Toen de revolutie voorbij was, begonnen mensen zich te verzetten tegen de aristocratie en dus ook tegen de pruiken.

Rolmodellen

Door de komst van film de televisie zagen we steeds meer mensen. Mensen met wie we ons identificeren en op wie we willen lijken. Ook met het kapsel! In de vorige eeuw zagen we dat bijvoorbeeld goed bij de provocerende Beatles: lange haren en grote bakkenbaarden werden de trend. Ook vandaag de dag doen de kapsels van celebrities het goed en willen mensen lijken op hun rolmodellen.